Nieuws

Rolstoelproject Kundusala Revalidatie Centrum

Iedereen een spiksplinternieuwe rolstoel

Kandy-Sri Lanka.
Foto rolstoep project Vandaag is Tine Haaima met 7 kinderen naar Kundasala Revalidatie Centrum geweest, even buiten Kandy gelegen. De kinderen kwamen uit verschillende dorpen in de buurt van Kurunagele.
Een projectgroep via Sr. Dulcie, begeleiden in Kurunagele moeders in een educatief traject. Enkele van deze moeders hebben kinderen met een beperking. Zij komen in aanmerking voor dit programma, nadat een serviceorganisatie bij het Amma Lamaihuis aan de deur kwam met een aanbod van nieuwe rolstoelen uit China. Het betreft een humanitaire daad en aktie voor kinderen met een ernstige beperking. Deze kinderen krijgen de kans om een rolstoel te ontvangen na opgaaf en bezoek aan het centrum in Kundusala. Tine Haaima is er op ingesprongen en organiseerde de busreis en voorzag de mensen van een lunch en drinken om deze dag goed te laten verlopen. In alle vroegte zijn moeders met hun kind per driewieler vertrokken van huis, om op tijd te zijn voor de bus, die Tine had gehuurd voor deze speciale dag.

rolstoel-project-2
Uitleg door de fysiotherapeut hoe de rolstoel werkt

Tine verteld: Rond kwart over acht is onze bus vertrokken van Kurunagele richting Kandy, en heb ik de ouders met hun kind opgewacht onderweg, om samen naar Kundasala Revalidatie Center te gaan. Daar was een enorme drukte, kinderen uit heel Kandy en omgeving, en ook heel veel kinderen van de theeplantages, in de leeftijd van 3 tot 14 jaar. De meeste kinderen waren geestelijk en lichamelijk ernstig beperkt. Ieder kind werd geregistreerd met een nummer, waarna er een foto werd gemaakt.

Daarna werden de kinderen bekeken en onderzocht door verschillende artsen die voor deze dag meegekomen waren. Onder andere de ogen en het gehoor zijn onderzocht. Het gebit werd nagekeken door een tandarts. Er werd advies gegeven aan de ouders. De rolstoel of krukken zijn geheel aangepast en afgesteld door fysiotherapeuten. Dit werd professioneel aangepakt met veel zorg en aandacht voor ieder kind. De ouders werden in groepen verdeeld en zij kregen aanwijzingen en informatie hoe de rolstoel te gebruiken en hoe ze deze moesten onderhouden.  Alle kinderen die voor dit programma  aangemeld waren hebben een rolstoel ontvangen.

Voor tussen de middag hebben we iedereen voorzien van een lunchpakketje, rijst met curry en wat te drinken erbij.
Tussendoor kregen de kinderen ook regelmatig drinken en iets lekkers. Onze groep was bijna als laatste aan de beurt en dat was pas na 4 uur.
Nadat iedereen met zijn nieuwe rolstoel weer de bus ingestapt was, zijn we om half 6  richting Kurunagele vertrokken, waar we rond 7 uur weer aangekomen zijn. Daar is iedereen met een driewieler naar huis gegaan. Het was een lange en intensieve dag, met veel nieuwe informatie en mogelijkheden. En superblije ouders die nu niet meer hun kindje steeds hoeven te dragen.
De meeste kinderen volgen speciaal onderwijs, en de oudere kinderen werden door hun moeder in een kruiwagen naar school gebracht, te zwaar om te dragen.

Het busvervoer en de driewielers en het eten en drinken zijn bekostigd door Amma Lamai. De rolstoelen zijn gesponsord door een groep lokale mensen en bedrijven met diverse acties. Er zijn ruim 1100 rolstoelen gemaakt en getransporteerd vanuit China. Middels een uitdeelprogramma gaan deze rolstoelen naar onder andere Jafna, en Trincombalee en nog diverse andere plaatsen.

rolstoel-project-3
Met het kind onder de arm, ontvangt deze moeder de rolstoel, keurig in de doos verpakt, en dan met de driewieler op weg naar huis.
rolstoel-project-4
De moeders wachten in de schaduw op hun beurt, er worden vandaag 150 rolstoelen uitgedeeld.